Information från styrelsen gällande samarbete med 4H på Teleborg

I lördagens Smålandsposten kunde man läsa om att 4H har valt att avbryta planerna på en 4H-gård på Teleborg i samverkan med VFK. Styrelsen vill informera om bakgrund samt vår inställning.

Under våren 2023 inleddes diskussioner mellan VFK och 4H om att starta en 4H-gård i anslutning till anläggningen på Teleborg. Upplägget som diskuterades byggde på ett samarbete mellan föreningarna, med ett uppstartsstöd från Växjö kommun på 500 000 kronor, och att 4H skulle bli hyresgäst hos VFK. 

Styrelsen har försökt hitta fungerande platser på anläggningen som passar för båda verksamheterna och som även kommunen kan godkänna som äger anläggningen. Vi har arbetat utifrån ett förslag på avtal som 4H-klubben tagit fram och presenterat för VFK.

Styrelsen har föreslagit att den nya 4H-klubben ska stå för en del av de rörliga kostnaderna. Enligt förslaget skulle 4H stå för 10% av vatten och 25% av elförbrukningen då de skulle ha eget kontor och tillgång till alla uppvärmda lokaler så som konferensrum, kök, toalett mm.

Vi hade innan sommaren ett inplanerat möte tillsammans med 4H och representanter från kommunen för att diskutera detta vidare, men fick då information om att mötet ställdes in och att 4H har valt att avbryta fortsatta diskussioner kring samarbetet.  

Även om vi är en större ideell förening så brottas vi likt många andra ridklubbar med en ansträngd ekonomi. Att låna ut anläggningen utan ersättning hade resulterat i att våra medlemmar och aktiva ridskoleelever skulle stå även för 4Hs kostnader. 

Vi hade hoppats på ett samarbete vilket vi tror hade gynnat både VFK och 4H, men även Teleborg som stadsdel.

Kontakta gärna oss i styrelsen om du har frågor!