LÄR KÄNNA: OTTILIA BYLANDER – MÅNADENS ABENARYTTARE I JULI

Hon jobbar hårt, står inför dubbla SM med världens bästa Jocke och har Katta som största förebild. Det är hög tid för en närmare presentation av Ottilia Bylander – en av juli månads ABENA-ryttare på VFK!

Namn: Ottilia Bylander.

Ålder: 18.

Bor: Rinkaby utanför Växjö.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster Clara.

Hästar: ”Just nu har vi tre hästar hemma; en till mig, en till min lillsyrra och en till mamma. Min häst heter Jocke, som jag tränar och tävlar nu. När han kom till oss var han lite ynklig, bakskygg och skeptisk men vi har verkligen byggt ett band tillsammans. Det finns ingen som gillar att pussas och gosa så mycket som han.” 

Om den tillfälliga (?) satsningen på fälttävlan: ”I början av året pratade vi på VFK om att skicka ett lag till SM. Då satsade jag på att kvala dit och det var faktiskt Jockes gamla ägare som fick mig att börja med fälttävlan. Nu satsar jag på SM och därefter är tanken att gå tillbaka till hoppning igen. Vi får se.”

Intressen utanför ridsporten: ”Den tid som finns utöver skola och hästar lägger jag på jobb. Jag jobbar på Herrgård Deluxe i Osaby. Nu under sommaren är det mycket bröllop på herrgården och till exempel när VFK har tävlingar är det många som bor över på vandrarhemmet där. Nu under juli är kaféet öppet varje dag.”

Förebild: ”Det är klart att man ser upp mycket till Peder, Henrik och Malin men min största inspiration och förebild inom ridsporten är Katta (Katarina Torstensson). Dels har hon så mycket kunskap och man vill lära sig allt, dels är det väldigt trevligt att se henne rida. När man rider Kattas hästar vet man hur det känns att sitta på en välriden häst.”

Så ser resten av sommaren ut: ”Just nu jobbar jag i Falsterbo under hela Falsterbo Horse Show. Efter det blir det mycket träning inför lag-SM. Sedan jobbar jag lite till innan det är dags för SM individuellt. Utöver det ska jag såklart vara en hel del med mina kompisar också.”

Favorittränare: ”Såklart Katta! Jag började träna för henne 2018 och jag och Jocke hade absolut varit där vi är i dag om det inte varit för Katta. På dressyrsidan vill jag nämna Jenny Erlandsson, som fick mig att gå från att tycka att dressyr var ett nödvändigt ont till att verkligen njuta av det och tycka att det är superkul.”

Beskriv dig själv med tre ord: ”Snäll, envis och omtänksam.”

Hästen som betytt mest för dig: ”Svårt. Det är klart att min första ponny, Ante, fick mig att verkligen älska att hålla på med hästar. Men sedan betyder Jocke så otroligt mycket för mig, speciellt när vi har ett så starkt band mellan oss. De får dela på förstaplatsen.”

Om att bli Månadens ABENAryttare: ”Jag blev jätteförvånad när jag fick reda på att det är jag. VFK har otroligt många ryttare, tävlingsryttare och ridskoleryttare, som stämmer in på det som krävs för att bli månadsryttare. Jag blev jätteglad och tycker att det är ett väldigt fint initiativ av VFK och ABENA.”