LÄR KÄNNA: AMANDA ERIKSSON – EN AV FEBRUARI MÅNADS ABENA-RYTTARE

Ett färskt SM-brons och platserna i både ATG Talang och landslagets observationsgrupp gör henne till den kanske mest meriterade ryttaren som någonsin representerat VFK. Hon gillar vikingar, svettige pass på gymmet och har Fitfy Cent närmast hjärtat. Vi fick en pratstund med Amanda Eriksson mitt under hennes fem veckor långa tävlingsturné på Sunshine Tour i Spanien.

Namn: Amanda Eriksson.

Ålder: 27.

Bor: Nybro.

Familj: Mamma och pappa.

Hästar jag rider: ”Jag rider sju hästar mellan fem och 14 år och tävlar upp till 1,55, mestadels internationellt.”

Mitt engagemang i VFK: ”Jag tränar för Jens Wickström på den nya anläggningen på VFK, vi har precis börjat och hittills kört två träningar här.”

Det största jag varit med om inom ridsporten: ”Det var SM-bronset jag tog nu i vinter som senior. Det är alltid kul att placera sig på ett mästerskap och nu kände jag att jag för första gången hade något med topplaceringarna att göra. Tidigare har målet varit att ta sig till final men nu känner jag att jag ridit så pass många stora klasser att jag hade något med det att göra. Det var såklart jättekul.”

Intressen utanför ridsporten: ”Jag hänger mycket på gymmet och kollar på hockey. Jag är sportintresserad i allmänhet och eftersom jag bor väldigt nära ishallen går jag gärna dit och kollar Nybro Vikings om jag är ledig.”

Förebild: ”Jag skulle inte säga att jag har någon specifik förebild men jag kollar mycket på alla och alla som gör något bra ser man upp till, oavsett om det är en världsryttare eller någon man ser på en träning.”

Favorittränare: ”Jag har tränat för Lasse Berglund sedan ponnytiden och kan knappt minnas hur många år det är. Han har fött upp många av mina bästa hästar och vi har ett nära samarbete. Så det får bli Lasse och Jens.”

Beskriv dig själv med tre ord: ”Envis, målmedveten och strukturerad.”

Hästen som betytt mest: ”Det är nog Fifty Cent, skulle jag säga. Han har vi fött upp själva och jag tävlade hans mamma som ponny. Med honom debuterade jag i 1,50 och red SM-finaler under de första åren som senior. Jag har fortfarande kvar honom och vi känner varandra innan och utan. Det är hästen som ligger närmast hjärtat.”

Det bästa med VFK: ”Jag är ny i klubben och har bara tävlat i Växjö en gång på den nya anläggningen under min tid här. Då var det massor av funktionärer och andra som kom fram och hälsade och sa att de tyckte det var jätteroligt att jag valt att tävla för klubben. Det fick mig verkligen att känna mig välkommen. Sedan gillar jag såklart den nya fina anläggningen. Där kommer det att hållas många stora tävlingar som jag har nära till.”

Om att bli Månadens ABENA-ryttare: ”Jättekul att börja med det när man är ny i klubben! Det var ingenting jag alls hade koll på men skitkul att det finns sponsorer som vill gå in och stötta och peppa alla.”