Lär känna: Esmeralda Gyllenswärd – av av mars månads ABENA-ryttare

Hon har jobbat hos Peder Fredricson, kommit tvåa i Breeders och beskriver sig själv med en minst sagt udda kombination av egenskaper. Höggravid tar hon dessutom sikte på unghäst-VM, fast inte i sadeln. Det handlar om Esmeralda Gyllenswärd – en av mars månads ABENA-ryttare.

Namn: Esmeralda Gyllenswärd.
Ålder: 32.
Bor: Växjö.
Familj: Sambo och barn, snart 2 år.

Hästar jag rider: ”Jag rider en massa olika hästar men just nu, på grund av graviditet, har jag trappat ner lite och rider två hästar. Den ena är en sjuåring, Love (Grand Amour), som vi försöker matcha mot unghäst-VM i fälttävlan i år. Jag har lånat in en ryttare som ska rida honom nu, eftersom det inte är lämpligt att vara höggravid och rida fälttävlan. Den andra hästen jag rider är en nioåring, Monza (Cinnamon Cashew), som egentligen är startklar för internationell fälttävlan men har mest gått hoppning.”

Mitt engagemang i VFK: ”Jag red för VFK när jag var liten. Sedan har jag flyttat runt, främst till klubbar där jag jobbat som ridlärare. Nu när jag flyttat tillbaka till Växjö har jag tänkt hålla mig till VFK och kunna hjälpa till med lite allt möjligt utöver att tävla själv.”
Det största jag varit med om inom ridsporten: ”När jag var yngre var det häftigt att rida typ lag-SM och så. Men prestationsmässigt är det nog när Love var tvåa på Breeders som femåring.”
Intressen utanför ridsporten: ”Noll. Men jag jobbar inom bygg och gillar det. Jag gillar att gå till jobbet.”
Förebild: ”Niklas Lindbäck är en. Det är förresten han som ska träda in och rida Love nu under tiden. Peder Fredricson tycker jag är fantastisk i sitt sätt. Jag har jobbat hos honom och kan säga att han är helt otrolig med hästar.”
Favorittränare: ”I och med att jag rider fälttävlan blir det egentligen tre stycken. Jens Wickström i hoppning. Jag är hopprädd men han har byggt upp ett självförtroende hos mig. Sedan är det Maud Delling i dressyr och sedan får jag kliva tillbaka till Niklas Lindbäck igen, som tränare i fälttävlan.”
Beskriv dig själv med tre ord: ”Hahaha. Jadu, det var en bra fråga. Energisk, kanske. Kan man säga asocial, det låter inte så trevligt (skratt). Envis är lätt att slänga ur sig, men är man det? (Esmeralda frågar sambon). Han säger också energisk. Men kör på händig då! Energisk, asocial och händig (skratt).”
Det bästa med VFK: ”Alltså, det måste vara drivet som finns nu och viljan att få ihop det. Vi har ingen stor ridsportanläggning i Småland och det driv som ABENA har skapat och den uppslutning som var nu på årsmötet säger en del om engagemanget som finns för att få till en nationell konkurrerande tävlingsanläggning. Det tycker jag är fantastiskt.”
Om att bli Månadens ABENA-ryttare: ”Det är jättekul, absolut. Jättebra initiativ och trots att jag inte är speciellt förankrad i klubben känns det kul att få lyftas fram så här.”