Lär känna: Maria Wieslander – en av oktober månads ABENAryttare

Hon har vunnit åtta SM-guld med sin superfjording Caxe. Hon är en rastlös fotbollscoach och klickande hästtränare med en extrem talang för att avbilda fyrfotingar. Konstnären och svenska mästaren Maria Wieslander är en av oktober månads ABENA-ryttare!

Namn: Maria Wieslander.

Ålder: 39 strax.

Bor: Kalvsvik.

Familj: Man, två tvillingdöttrar och en son.

Hästar: Just nu har jag sju hästar, varav en är utlånad. Det är blandad kompott; bland annat en forest, en svensk ridponny, två korsningar och en renrasig.
Grejen med bruksridning och brukskörning: ”Det är en väldigt nyttig gren eftersom det handlar om vardagslydnad. Har du en lydig häst betyder det att du redan tränat på bruksridning. Hästen behöver inte vara topptränad i kondition, vilket jag tycker är skönt. Före ett SM sätter jag ihop en bana och tränar på olika hinder. Annars handlar det om att hästen ska kunna stå till, kunna flytta sig ett steg i taget för skänkeln i sidan eller bakåt och lyssna och vara uppmärksam. Senaste åren har jag börjat med klickerträning. När djuret gör ett önskar beteende klickar man och sedan får det godis, precis som när man tränar hundar med samma metod. Har man bara en bra tajming lär sig djuret ganska snabbt. Om jag till exempel ska göra en galoppfattning på en unghäst – i samma stund som den fattar galoppen klickar jag, stannar och ger den godis. I början blir det väldigt mycket avbrott men den förstår snabbt vad det handlar om. Tidigare hade jag ett klickdosa men jag tyckte att det blev väldigt fumligt att ha den i handen. Numera gör jag bara klickljud med munnen.”

Det största jag varit med om hittills: ”Det är i och för sig alltid roligast att vinna första gången man gör det, men jag måste nog säga att det är när jag och Caxe vann allroundklassen på fjord-SM tidigare i år. Allrounden är den mest prestigefyllda klassen och jag har tidigare varit med fem eller sex gånger utan att vinna. I år vann vi och det kändes lite extra.”

Intressen utanför ridsporten: ”Jag är fotbollstränare för barnens fotbollslag. Sedan får man väl säga att måleriet är både ett jobb och ett intresse. Jag jobbar som konstnär, mest med hästmotiv, och driver mitt eget företag. Främst handlar det om beställningar på folks egna hästar och djur.

Förebild: ”Inom hoppsporten tycker jag om Peder Fredricson. Han går sin egen väg och jag som alltid har haft barfotahästar gillar honom också av den anledningen. Sedan har han, åtminstone utåt sett, det här horsemanshipet som även Steve Guerdat har. Sedan ser jag upp till Malin Hallstedt, som är tränare i klassisk dressyr.”

Favorittränare: ”Jag har inte tränat för speciellt många. En del dressyrtränare har det blivit och just nu tränar jag för Camilla Forsberg. Dottern tränar hoppning för Jens Wickström och han tycker jag är bra, men det är å andra sidan inte jag som tränar för honom”.

Beskriv dig själv med tre ord: ”Nyfiken. Jag testar gärna nya grejer, som klickerträning, barfotahästar och andra nya infallsvinklar. Rastlös kanske, eller ombytlig. Det är kanske därför jag håller på med så många grenar. Sedan är jag nog ganska kreativ.”

Det bästa med VFK: ”Just nu är det nog tävlingsanläggningen och satsningen klubben genomför. Jag är inte så involverad i klubben just nu och befinner mig lite utanför verksamheten eftersom jag tävlar i de grenar jag gör.”

Om att bli Månadens ABENA-ryttare: ”Väldigt överraskande. Sedan är det kanske den sämsta månaden om man ska ut och tävla, eftersom tävlingssäsongen är över (skratt). När Peter Wibrån ringde upp mig när jag var på skördefesten på Öland och berättade att jag blivit utsedd blev jag väldigt förvånad.”